Hűtőmbe költözött az Unió…

Tizenhárom óra munka után végre hazaérkeztem, s nem tudom a szakmai ártalom, a túl sok filmnézés, vagy csak egyszerűen a fáradtság teszi, de kinyitottam a hűtőmet és nem túl barátságosan az Unió nézett ki. Kinyitottam a kamra ajtaját és ott már kedvesebben, egy halom Unió vigyorgott csokoládé formájában.
Akik valaha találkoztak velem EU órán azok tudják a csokoládé elengedhetetlen példa, szintúgy mint a marslakók pártja, ha pártokról van szó. Azért nem véletlen, hogy az Unió kandikált ki a hűtőből és a kamrából hiszen a 13/2000/EK irányelv az „az élelmiszerek címkézésére, kiszerelésére és reklámozására vonatkozó tagállami jogszabályok közelítéséről” rendelkezik. A 36/2000/EK irányelv pedig az „az emberi fogyasztásra szánt kakaó- és csokoládétermékekről” szól. Az irányelv egyértelműen kimondja, hogy 2003. augusztus 3-i hatállyal be kell tiltani „azon termékek forgalmazását, amelyek az ezen irányelvnek nem felelnek meg”. Az irányelv meghatározza például azt, hogy mit nevezünk kakaóvajnak, kakaópornak, kakaónak zsirszegény kakaónak, zsírszegény kakaópor, stb. És természetesen meghatározza azt is, hogy mit nevezünk a sokak által kedvelt csokoládénak:
Csokoládé
a) A kakaótermékekből és cukrokból készült termék, amely, a b) pontra is figyelemmel, legalább 35 % összes kakaó-szárazanyagot tartalmaz, ide értve legalább 18 % kakaóvajat, és legalább 14 % zsírmentes kakaó-szárazanyagot;
b) amennyiben azonban az e megnevezést a következő szavak egészítik ki:
- “csokoládédara” vagy “csokoládépehely”: a granulált vagy pelyhekből álló terméknek legalább 32 % összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia, beleértve legalább 12 % kakaóvajat és legalább 14 % zsírmentes kakaó-szárazanyagot;
- “bevonócsokoládé”: a terméknek legalább 35 % összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia, beleértve legalább 31 % kakaóvajat és legalább 2,5 % zsírmentes kakaó-szárazanyagot;
- “Gianduja” (vagy a “gianduja” szó származékai) mogyorós csokoládé: a terméket elsődlegesen legkevesebb 32 % összes kakaó-szárazanyagot tartalmazó csokoládéból kell készíteni, beleértve legalább 8 % zsírmentes kakaó-szárazanyagot; másodlagosan finomra aprított törökmogyoróból, olyan mennyiségben, hogy 100 gramm termék legalább 20 és legfeljebb 40 gramm törökmogyorót tartalmazzon. A következőket lehet hozzáadni:
a) tej és/vagy párologtatás során nyert tejszárazanyag olyan arányban, hogy a késztermék legfeljebb 5 % tejszárazanyagot tartalmazzon;
b) mandulaféleségek, törökmogyoró és más dióféleségek egészben vagy törve, olyan mennyiségben, hogy az aprított törökmogyoróval együtt ne haladja meg a termék összsúlyának 60 %-át.

Na de persze, azt is meghatározza mi a tejcsokoládé, háztartási tejcsokoládé, fehér csokoládé, töltött csokoládé….

Szóval ha a kedvenc csokoládéd nem teljesíti az irányelv előírásait akkor már nem vásárolhatod meg csokoládé név alatt.
A csokit sokan szeretjük és esszük? Vagy már nem is?

Rains of Ranchipur 1955 Has romance and floods
christina aguilera weight loss How to Install a Cabinet File on Vista

It has ironworks and steelworks
christina aguilera weight lossBuy Kurtis Online in India at ShopSabhyata

5 válasz: “Hűtőmbe költözött az Unió…”

  1. kacsacj

    apropo csoki,abba kakao kell es az nem feher… esetleg mutans, albino kakaofa? a mai vilagban mindent lehet, sooot mindennek az ellenkezoet is:))

  2. kobold

    Miért kell a csokit a hütőben tartani?
    És a “svájci-csoki”? ;)

  3. Réka

    Hát attól mert kakaó kell a csokiba, attól még nem kell barna legyen,vagy fekete :-) egyik kedvenc csoki fajtám amit a tegnap majszoltam, kívül fehér belül barna krémmel töltött.
    A svájci csoki, ha EU piacon akar vevőre lelni akkor annak is alkalmazkodnia kell ám a szabályokhoz.
    Hát miért ne lehetne a csokit a hütőben tartani, vagy a kamrában, vagy a fiókban, vagy az asztalon? :-)

  4. F. J.

    A csokit nem tartani, henam enni, majszolni, fogyasztani kell. Típustól függetlenül. :)

  5. Farkas András

    Svájc nem tagja az EU-nak. Ott mehet más összetétel is.

    Apropó: Google Ad:

    Cégalapítás Svájban (aláhúzva)
    Európa adófavoritja, max. 10% adó.
    (a cégnevet nem írom ide)

    Tehát pakoljunk. Csoki- és adóparadicsom.