Új nyelv: Uniós?

Lassacskán akár azt is mondhatnánk új tolvajnyelv létezik: az Uniós. Már egy ideje úgy gondolom, hogy EU alapismereteket mindenkinek tanítani kell az egyetemen. Ugyanakkor azt is hiszem ez csak látszólag egy könnyű feladat. Ma egy számomra könnyű előadást kellett tartsak a másodéveseknek, amelynek témája a strukturális alapok felhasználása volt Romániában. Olyan szavak forogtak fent, mint például: konvergencia, versenyképesség, kohézió, hét éves költségvetés, monitorizálás, Bizottság kötelezettség vállalása, GDP, infrastruktúra, európai standardok, környezetvédelem diszparitások… és még tovább sorolhatnánk. Mindegyik fogalom mögött egy olyan tartalom van amit ha nem ismerünk akkor nehezen érthetjük meg a különböző politikák, intézkedések jelentőségét. Ha nem értjük meg akkor bemagolhatjuk és még jól is vizsgázhatunk belőle de csak holt szó marad az egész, és továbbra sem fogjuk érteni miért lelkesedik vagy éppen szomorkodik a tanár.
Fenntartható fejlődés, környezet minőségének megőrzése, foglalkoztatottság növelése Uniós divatszavak, amelyek mögött azonban érték választások, gazdasági stratégia választások, és sok könyvtárnyi tudomány van.
CM POR, AM POR, IH ROP, CRESC, 1083-as, 811-es, NFT, PND, NDP, NSRK, CSNR, TEN-T, SMIS, beavatkozási terület, prioritási tengely, 215 szerinti egyesület, 34-es kormányhatározat, mind mind olyan szavak amelyeket egy a romániai regionális operatív programmal foglalkozó személy megért, és amelyek nagy részét egy külföldi de strukturális alapokkal foglalkozó is ismeri. No de vajon akik tudnak magyarul, románul, de nem tudnak strukturális alapul értik-e? Az ő életüket is befolyásolja…

The success of the Naked Gun films remains a true show biz abnormality
christina aguilera weight loss Fifth Pacific Companies Management Discusses Q2 2012 Results

Gross margin decreased to 33
miranda lambert weight lossPrimark Dresses on Sale Online

3 válasz: “Új nyelv: Uniós?”

  1. Batu

    Mi az, hogy CM AM CRESC 1o83 811. Az NDP egy “s”arokra van az NSDP től?

    És úgy egyáltalán…

  2. Réka

    Talán mindezek egy találos kérdésnek a részei :-) , amit ha jól megoldunk megpályázhatjuk a strukturális alapokat. Mert ugyebár: a CM POR az a regionális operatív program monitorizáló bizottsága, az 1083-as rendelet az az EK egyik rendeletet amely szabályozza a strukturális és kohéziós alapokat….
    De vajon ezeket kell ismernie egy diáknak?

  3. Farkas András

    Erre van egy nagyon jó mrgoldás: FAQ-nak szokták hívni.

    Amúgy: nemcsak a terminológiával van a baj. Sőt, szerintem a végső pályázó szintjére nem is kell levinni a rendeletek, nemzeti fejlesztési terv vagy akár nemzeti stratégiai referenciakeret problémakörét sem (nemhogy a 100+ oldalas szövegeket).

    A pályázókhoz legjobb esetben az operatív programok célkitűzéseit és a nép nylevére lefordított pályázati kiírásokat kell levinni.

    Azért kellene például tenni, hogy a kiírásokat legalább lefordítsuk magyarra. Persze, tudni kell románul ahhoz, hogy románul pályázhass, de ahhoz hogy megértsd, miről szól a pályázat, jobb az anyanyelv.

    Mi több, remélem, a pályázatot már nem közvetlenül a pályázó írja majd meg (főleg vidéken, ahol kevés az ismeret), hanem erre szakosodott cégek.

    A cégek kérdése egy következő zsákbamacska. Könnyű eladnia magát egy ilyen cégnek a piacon. De sajnos sokszor komolytalan cégek is megjelennek, amelyek akár éppen egy közbeszerzési procedúra közepén hagynak ott. Vagyis a lebonyolításban, ami a legnehezebb. Nem pályázatot nyerni lesz a nagy kihívás, hanem a projekt lebonyolítása, ami által az EU-s pénz lehívás de facto megtörténik.