Értékelés – EP választások I.

Úgy gondolom a romániai EP választások értékelése egy olyan kérdés amivel sokat és sokféleképpen kell foglalkozni. Ez amit most írok, egy „felülnézeti” értékelés, hiszen még alig három nap telt el a választások óta, a mélyebb elemzésekre még nem volt idő, a viták éppen csak elkezdődnek ma.

Mindenek előtt szélesebb kontextusba kell helyeznünk ezt a kérdést, hiszen az eredményeket befolyásolta a román belpolitikai helyzet, Románia általános helyzete, Románia Unióhoz való csatlakozásának tapasztalatai.

Tudjuk, hogy az Unióban általános tapasztalat az, hogy a tagállamokban az EP választást kisebb jelentőségű választásokként kezelik, a tendencia a kormánypártok elleni szavazás, a választók úgy gondolják kedvenc pártjukat itt büntethetik viszonylag kis veszteséggel.

Ha a 2004-es EP választási részvételeket nézzük akkor több olyan államot is találhatunk ahol a részvétel a romániai átlag alatt, vagy akár a magyarság körében becsülhető átlag alatt volt. A tagállamok részvételének átlaga pedig 46 százalék volt és ez 1979 óta csökkenő tendenciát mutat. Ebből is látszik, hogy a romániai átlagok jelentősen a 25-ök Európájának átlaga alatt helyezkedtek el. Azaz a román állampolgárokat enyhén szólva hidegen hagyták az Európai Parlamentbe küldendő képviselőiknek a kiléte. Ezt viszont mindenképpen meg kellene fejteni, hogy miért?

Néhány megállapitás az eddigi adatok alapján:

A becsülhető/sejthető magyarság részvétele is kicsi volt, ámbátor valóban valamivel nagyobb mint a romániai átlagé.

Az RMDSZ és Tőkés László szavazatainak száma összesen körülbelül 170000 szavazattal volt kevesebb mint az RMDSZ képviselőházi listájára leadott szavazatok száma 2004-ben. Ha csupán csak a nyers számokat nézzük akkor azt mondhatnánk az etnikai alapon szavazók bázisa erőteljesen fogy. Miért?

A magyar szavazatok eddig látható elosztása mutatja a szórvány+Partium+Maros és Hargita+Kovászna szavazó lakosai közötti politikai kultúra, politikai kedvencek, politikai attitüdje közötti különbséget. Vajon még mit mutat?

Kérdés mi az oka a Tőkés Lászlóra leadott szavazatoknak? Hármat sorolnék most fel: RMDSZ elleni proteszt szavazatok; Tőkés image, hiszen effektív politizálásban nem vett részt, nem volt az állam gépezetének tagja, tehát ilyen szempontból nem érintették a mindennapok gyürődései; Orbán Viktor jelenléte. Külön kérdés miért szavaztak rá olyan megyékben ahol nem sok magyar él, hiszen ott a magyar tévék nem foghatók, a román médiában pedig csak az utóbbi időben jelent meg.

Ehhez csatlakoztatható egy másik kérdés is, mi volt a tévék a és a média szerepe ebben a választási kampányban.

No és akkor hogyan tovább, azaz milyen forgatókönyvek lehetségesek?

1. Az RMDSZ és Tőkés majdani szervezete közötti közös lista a parlamenti választásokra. Fontos lesz mit tudnak újat mondani a választóknak, akik fenyegetettség érzés már messze nem ugyanaz mint 1990-2000 között. Kérdések: hogyan tud együttműködni az a két tábor aki már régóta nincs jóviszonyban egymással? Mennyire lesz egységes a Tőkés-féle tábor, amely politikailag, generációsan és célok szempontjából is heterogén? Hihető lesz-e a választóknak ez az összefogás?

2. Külön megy mindenki a saját útján a jövő évi választásokon is. Ennek kimenete megsaccolhatatlan három nappal az EP választások után.

3. Az RMDSZ változtat belső és külső stratégiáján, jól teljesít az önkormányzati választásokon nincs szüksége megegyezésre.

change the particular fashion through fine friends fecal matter
quick weight loss Look stylish with designer Salwar Kameez

00 AM Central time
quick weight lossBest Brands for Diabetics Shoes

2 válasz: “Értékelés – EP választások I.”

  1. Dénes P. István

    Izgalmas ahogy most egy kicsit politikai elemző lettél, kell gondolkodnom, hogy miként is érzékeljem ilyen arcodat.
    Baráti üzvözlettel: én

  2. Boros Csaba

    Nekem nagyon szimpatikus ez a kérdésfeltevés, és rendkívül logikusnak tartom az érvelést.És, akkor megkérdezem:kerül valaki, aki ezt a gondolatsort kiviszi a szélesebb médiába?-van annyi baráti/-stb/”ősszeköttetés” hogy be tudja tenni a mindennapi sajtóba?-hogy, hadd olvassa el mindenki pl. a Toró T.-vel készűlt riportot… (legalább) az a rétege az erdélyi magyaroknak, akinek jár a helyi/stb/sajtó- s, ennek a két írásnak az alapján egy kicsit gondolkozzanak el az “erdélyi magyar kisparlament” tagjai is….Gyalog römödöszö-tagként, csak ezt tudom ajánlani Csúcs Vezető/bőlcsködő-/inknek.