Európa projektje…

Olyanokkal beszélgetve, akiket érdekel az Európai Unió, európai építkezés sokszor felmerült már, hogy az Uniónak az a legnagyobb baja, hogy elfogytak már a vízionárius politikusok, de még az értelmiségiek is. Valahogy nem látszanak azok az emberek, akik igenis mernek álmodni arról milyen lesz Európa harminc-negyven év múlva. Hiányoznak azok, akik ki mernek lépni a jelenlegi keretekből, akik mernek nem a számokból, a helyekből, az intézményekből kiindulva gondolkozni. És akik mernek az álmaikért tenni is valamit.

Az sem könnyű, amikor a jelenlegi helyzetet elemezve próbálunk annak jobbá tételéért tenni valamit. De szükség van azokra is akik gondolkoznak, vitáznak arról mivé kellene válnia az EU-nak. Merészség kell hozzá, hiszen valószínű, hogy sok megnyugvást hozó keretből kell kilépni, társadalmi konvenciókat kell megsérteni, politikailag inkorrekt mondatokat kellene elmondani, és esetleg olyanokat is, amelyek befogadására a társadalom még nem érett meg. Az Európai Védelmi Közösség bukása után Jean Monnet azt mondta „Európa nem egy értelmiségi álom megvalósítása, hanem ennek az álomnak az adaptációja a valósághoz”. De az adaptációhoz kellett az álom is…

2007 januárjában a Le Monde Diplomatique-ban megjelent cikkében Paul Thibaud úgy kezdte cikkét: „Európa annak az elhatározásnak az áldozata, hogy nem gondolkozik Európáról”. Véleménye szerint ki kell lépni a megszokott technikából, amely az intézmények működésére koncentrál, és elfelejtkezik a projektről. A megszokott technikának az alapfeltevése a szerző szerint az, hogy a piac egy csodálatos egyesítő gépezet, ez kell mindennek az alapja legyen. Thibaud szerint „ha elfogadjuk, hogy Európa nem egy merkantil tér, de nem is egy kialakuló nemzet, akkor arra a következtetésre juthatunk, hogy két szinten kell megszervezze magát: egyrészt a közös tér és a közös megélés, másrészt a nemzetek és politikai projektek szintje”.

A Mi Európa projektünk hogy néz ki?

was the comment from Shawn Ferry
snooki weight loss Chicago Black Hair and Health

phil robertson pronounces lends a hand with goodness
snooki weight lossThanksgiving Fashion Jewellery for Lovely Ladies

Megjegyzések lezárva.