Modernizáció: az új erdélyi magyar varázsige?

Tetszik nekem. Az, hogy idősebb, fiatalabb Székelyföld, és talán nemcsak, modernizációjáról beszélget. A modernizáció egy szükséges vitatéma. Csak nehogy odajusson, ahova egy időben az Unió jutott, azaz a megváltó, minden problémát megoldó, varázsige szerepébe.

Arról is jó lenne beszélgetni, hogy azon túl hogy egyetértünk-e vagy nem azzal, hogy modernizációra szüksége van Székelyföldnek, Erdélynek, Romániának, mégis mit rejt a modernizáció? Elég, ha a szokványos kanalamat, villámat és késemet előveszem, vagy szükségem van a halvillára, desszert kiskanálra is?

Mit nevezek modernizációnak? Azt, hogy minden faluban minden házban víz folyjon a csapból, áram, gáz legyen? Azt, hogy ha meg akarok közelíteni egy faluból egy várost amelyek 20 kilométerre vannak egymástól, ne kelljen 100 kilométert kerülnöm, hogy eljussak? Azt, hogy egyik városból a másikba úgy juthassak át, hogy ne törjön szét az autóm? Azt, hogy Kolozsvár főterén égjen a közvilágítás? Azt, hogy ne azért vegyek sokszorosan többe kerülő repülőjegyet Bukarestbe, mert a repülő keveset megy, nem lehet rajta megfagyni, hanem azért mert hamarabb oda akarok jutni? Azt, hogy mindenki panziókat épít és a turisták tömegét várja hangyaszorgalommal? Azt, hogy a múzeumokat felváltsák a bevásárlóközpontok? Azt, hogy mindenki a neten ’lógjon’ s a parkok kiürüljenek? Azt, hogy a bejárónőt felváltsa a házirobot?

Az is teszik nekem, hogy felelősségről beszélnek. Pontosan mi is a felelőssége az értelmiséginek? Hát a politikusnak? Na de mit kezdjen ebben a saját életét élő állampolgár?
Van valami nagy projekt, valami nagy vízió amiben mindenkinek megvan a maga helye? Vagy a modernizáció egyszerűen azt jelenti, ami régi kidobjuk, ami új csak jó lehet? Vagy ami „keleti” az elfelejthető, ami „nyugati” az az igazi? Ami politikailag, társadalmilag korrekt azt elmondjuk, a többi gondolatot a szőnyeg alá seperjük? Aki nincs velünk a státus quo, vagy a modernizáció felkarolásában, a nagy küzdelemben az ellenünk van és eltiporjuk?
De az is lehet a modernizáció azt jelenti, átlépünk a Csillagkapun és szembetalálkozunk a……………

since such woods can bend and snap back to their original shape
miranda lambert weight loss How to be Effective in Public Relations

do I look hawt with this hairstyle
miranda lambert weight lossD mixing prints for Spring 2011

3 válasz: “Modernizáció: az új erdélyi magyar varázsige?”

  1. géza

    Székelyföld modernizációja azt jelenti, hogy Székelyföld jusson át a tizennyolcadik századböl szépen, fokozatosan, de egyértelmüen a huszadikba, föleg hogy már benne járunk a huszonegyedikben. Különben ez Erdély többi részére is érvényes, söt Magyarországra is, hogy Romániáról ne is beszéljünk. Aztán reméljük, hogy a bévásárlóközpontok nem azt a rengeteg csodálatos fantasztikus múzeumot váltják fel. Kezeit csókolja, és gratulálok. Géza.

  2. blk

    Modernizacio, nem annyira az utak urjaaszfaltozasat jelenti, sem a bevasarlokozpontok vagy akar az internet szolgaltatasok es a digitalis tv bevezeteset jelenti – pntosabban nem csak azt vagy foleg nem azt.

    Eloszor is az onkormanyzatokban, a gazdasagi lehetosegeknel, a tanitasban meg a jogrendszerben kene modernizaciorol beszelni, meg perse az emberek gondolkodasmodjanak a “modernizalasarol”.

    Meg na, az olyan kijelentesek, hogy pl. a ket megyet eggyesiteni kene – es semmi mas – ezek a dolgok amik jol mutatjak h nincs egy terv, egy strategia, meg egy altalanos elgondolas sincs. Hogy miert, mit es hogyan csinaljunk.

    Es itt kene a feleloseg -eloszor is- megjelenjen. Kellenek azok a szemelyek akik osszeallnak (vagy akar maganyosan leulnek) es osszeszedik azt a keves szakembert aki tudna egy ket dolgot mondani arrol hogy mitiskenecsinaljunk.

    De hat ezek az emberek – bar “nyitottak mindenre es mindenki fele” – meg hianyoznak.

  3. Árus Zsolt

    A kérdések mind jogosak, s fenti válasz is azt bizonyítja, hogy sokan csak jelszavakban gondolkoznak. Mennyivel konkrétabb a “moderizáció”-nál az, hogy “jusson el a tizennyolcadik századból a huszadikba”? Szó, szó.
    Magánvéleményem az, hogy ez az egész modernizáció-hiszéria csak arra jó, hogy elfedje azt, hogy sokan sok pénzért nem végzik a dolgukat, s aztán választások közeledtével nekifognak bölcsködni meg ködösíteni (lásd a politkusokról nem esik szó, “az elit” a hibás).