Egy repülőút és egy párizsi ébredés tanulságai

Egyik szemináriumon arról beszéltem, hogy a gazdaságban végbemenő változások egy részét úgy is láthatjuk, ha nyitott szemmel járunk a világban. S talán hamarabb találkozunk velük mint ahogy tudjuk pontosan mit is látunk, és az milyen következményekkel jár. S ha elég kíváncsiak vagyunk, tanultunk és olvasunk az összefüggéseket is látni fogjuk előbb utóbb.

Vasárnap délután a kolozsvári reptéren állapítottam újból meg, nemcsak a kifutópályákkal kell törődni, hanem az utasok fogadásával, a várótermekkel, egyáltalán a szolgáltatásokkal. Ahogy felszálltunk a gépre rögvest megtudhattam, hogy létezik egy többek között Malévet, Iberiát, Britisch Airwayst, American Airlinest, Finnairt magába foglaló OneWorld repülési „konzorcium”. S ha még a Budapest-Párizs járat képernyőinek reklámfilmjeit is megfigyeltem azt, is megtudhattam hányan vannak, mit akarnak, hogy néznek ki a stewardesek egyenruhái és melyik a legújabban csatlakozott légitársaság. De ezekből a kisfilmekből azt is megtudhattam, hogy a repülőgépek felelősek a CO2 kibocsátás 2%-ért, s bár kissé futurisztikusnak tűnt, de a IATA célkitűzése a 0% kibocsátású repülés. S akik odafigyeltek órán már azt is tudják mi a IATA :-)

A Charles de Gaulle reptérre megérkezve azt is megtapasztalhattam milyen az amikor egy működő városba, egy órás késéssel, éjfél körül érkezik a repülőgép, és az ember nem taxival akar átérni a város másik felére. Busz már nem volt, de az RER (a HÉV francia változata) természetesen működött és két átszállással, másfél óra alatt simán, gond nélkül, hajnali egyre, megérkeztem a szálláshelyre, Párizs egyik külvárosába.

Reggel amikor álmos szemeimet kinyitottam és kinéztem az ablakon, az jutott eszembe, ez a negyed, illetve hát az amit az ablakból láthattam, akár Kolozsváron is lehetne. Ám ahogy elbeszélgettem vendéglátómmal, elmúlt ez az ötletem. Elmondta szemben egy új „negyed” épült, s az ablakból is látható módon tágas, terek, lakások, cég képviseletek kíséretében. Visszaemlékeztem a Kolozsvárról kimenet látott új tömbházakra, amelyeket beszorítottak több másik közé, ahol át sem kell menjek a szomszéd házba az ételreceptért, nyugodtan elkérhetem az ablakon keresztül is. Mert ugye különbség van aközött, hogy figyelek-e az élet minőségre is vagy csak nagy erőbedobással azon vagyok, elmondhassuk X blokk, negyed, stb. épült. Hogy esetleg nem kellene megismételni azokat a hibákat, rossz lépéseket, amelyeket máshol már város fejlesztés terén tettek? Mit érdekel minket, fő hogy épüljön a kapitalizmus, oszt majd valaki kijavítja a mi hibáinkat is…. :-(

A number printed on prisoners’ uniforms served to identify them
rob kardashian weight loss II meter and how do I use it

are you still making this manner error in judgment
rob kardashian weight lossSpaghetti strap is the choice of many due to its womanly pattern

Egy válasz: “Egy repülőút és egy párizsi ébredés tanulságai”

  1. Veress Emod

    Az One World-nek a Royal Jordanian is a tagja ))