Határmenti megyék

Hát kit mi foglalkoztat így január utolsó napjaiban. Engem egy ideje a határmenti (román-magyar) megyék gazdasági helyzete, s mivel éppen térképek gyártásával kísérletezem mutatok másoknak is egy néhányat, hátha kedvetek támad kritizálni.

GDP változások

GDP változások

A határmenti megyék GDP/fő szintje 2004-ben

A határmenti megyék GDP/f� szintje 2004-ben

Bruttó hozzáadott érték a gazdasági ágak fő csoportja szerint, 2002

Bruttó hozzáadott érték a gazdasági ágak f� csoportjai szerint, 2002

Az utolsó önkormányzati választások következtében kialakult megyei önkormányzatok összetétele

Az utolsó önkormányzati választások következtében kialakult megyei önkormányzatok összetétele

street fashion on a tight budget
rob kardashian weight loss the Reason Behind Booming of Indian Stock Market

was slang for
miranda lambert weight lossTypes of Stylish Hats for the Winter Season

8 válasz: “Határmenti megyék”

  1. Antal Dániel

    Milyen mértékegységben vannak a jövedelmi adatok? (dollár, euró, vásárlóerőparitáson igazított, reál, vagy nominál)? Ha volna jelmagyarázat hozzá, melléraknám a magyar oldali megyék hasonló ábráit, szerintem nagyon érdekes volna.

  2. Antal Dániel

    …mármint úgy értem, hogy az újabbakat, aktuális árszinttel igazítva. Mi az adatforrás?

  3. Réka

    Az első három térképnél az adatok forrása az Eurostat, euroban (GDP Purchasing Power Parities per inhabitant,Gross value added at basic prices). Ezek a térképek próbálkozások, még nem megy olyan profin a térkép gyártás. Egyébként meg részben régebbi egyedül és közösen írt tanulmányból valók.

  4. Antal Dániel

    Nagyon izgalmas – milyen szoftvert használsz? Próbálok újabb magyar adatot találni, szerintem a 2005-nek már meg kéne lennie, bár az igazán izgalmas csak az lesz, amikor a 2007-es román és magyar GDP-t megpróbálják visszaosztani megyei szintre. A megyei GDP adatok elég pontatlanok (hiszen egy nemzeti aggregátumot kell utolóag visszabontani, az árszínvonal-kiegyenlítés is bajos, hiszen a nemzeti árszínvonal mindkét országban megyénként is eltér) de ilyen folyamatok értékelésére szerintem pont jó. Ha jól sejtem, mire Magyarország megnyitja a munkaerőpiacát, ha működik az EU logikája, közel teljes kiegyenlítődést kellene látnunk a szomszédos megyékben. Nagyon látványos a konvergencia-folyamata az első ábrán!

  5. DrM

    Teszik a blog és jó a téma. Olyan mutató nincsen, ami a szomszédgyűlöletet mutatná. Egyébként biztos vagyok abban – minden nacionalizmus nélkül – hogy ha a magyarok eljönnének onnan mind, akkor a román mutatók csökkennének.

  6. Réka

    A softver az a Gis körbe tartozik, itt találsz infókat róla http://www.gis.com/, http://www.esri.com/, Még gyermek cipőben járok az alkalmazással, de igyekszem…
    Én is úgy gondolom kellenének a 2005, 2006, 2007-es adatok. Különben pont a tegnap néztem mekkora eltérés van ha mondjuk a megyei GDP-t nézzük a két számitási mód a GDP/fő euróban, és a PPS-ben mért között. Legalábbis az EUROSTAT adatok szerint.

  7. Antal Dániel

    A “megyei GDP” adatok utólag visszaszámított, és elég megbízhatatlan adatok, általában nagyon nagy késéssel készülnek el. Már a neve is mutatja, hogy mennyire problémás mutató, mit is jelent az, hogy megyei bruttó hazai/nemzeti termék? Sajnos sok munkám volt, de utána járok az újabbaknak, talán 2006-os is van már.

    Ez viszont új hír: Regionális különbségek az EU-ban 2005.

  8. Váradi Kitti

    Szeretném a segítségeteket kérni! Nekem a 2006-os magyar GDP adatok kellenének megyénként. Valaki tudna nekem segíteni, hogy hol találhatnám meg ezeket? Nagyon fontos lenne. Előre is köszönöm!