Másodközlés

Gondolkoztam azon, hogy mikor az ember saját internetes irományából vág ki részeket, és ugyanarra a portálra teszi fel, csak a blogra, akkor milyen szabályok is érvényesülnek. Hát nem tudom. Tehát, kedves blogjáró, figyelmeztetlek arra, hogy az alábbi szövegecske egy része megjelent már a Transindexen. Ám úgy gondolom, az Unió problémalistája egy olyan kérdése amin érdemes elgondolkozni, elvitatkozni. Íme szerintem milyen kérdéseket kellene megoldani, megválaszolni.

1. Az EU jövőkép hiánya. Véleményem szerint az nem vízió, nem jövőkép, hogy meg kell reformálni az Unió intézményeit, mert másképpen nem fog működni. Ezért az a megoldási lehetőség, hogy a többsebességű Európát léptessük életbe, nem oldja meg az Unió alapproblémáját, csak elkendőzi azt.

2. Elitek, hálózatok érdektelensége, tehetetlensége. Ha hiszünk abban, hogy a „valamilyen” elitnek kellene elképzelése legyen a jövő Európájáról és az Uniós projektről, és neki kellene meggyőzni ennek helyességéről a választókat, akkor azt mondhatjuk az elit bebizonyította erre most nem képes. Ha azt hisszük a hálózatoknak kellene előállni valamilyen jövőképpel, akkor azt mondhatjuk, a hálózatok erre most nem voltak képesek. Vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy az Unió ellendrukkerei, az „anti-EU-elitek”, „anti-EU-hálózatok” most nyertek.

3. Az Uniós állampolgárok egy részének elvárásai és az elitek „ajánlatai” nem találnak. Az EP választások kampányai vagy a népszavazások kampányai, az ott leadott szavazatok, kis mértékben szóltak az Unióról. Részben visszaütött az a könnyűnek és kockázatmentesnek tűnő belpolitikai megoldás, amikor minden rosszért, ami a választópolgárt érhette az Uniót tették felelőssé. Nem csoda tehát, hogy néha a választópolgár is megbünteti a gonosznak kikiáltott Uniót.

4. Nem igazán tudjuk, mit tartalmaz az Unió. Az Uniós állampolgárok nagy többségének jobb dolga is akad, mint az Uniós jogszabályokat nézegetni, az intézmények munkáját figyelni. Amit látunk, hallunk az pedig inkább negatív, mint pozitív EU „kép”.

5. Az Uniót nem érezzük a magunkénak. Nemzetért, államért, országért, focicsapatért tudunk lelkesedni, számít nekünk mi történik velük, ragaszkodunk hozzájuk. Adott esetben leülünk este meccset nézni, vagy akár elmegyünk Svájcig is. Az Unió ellenben mi vagyunk, nálunk van, és csak nyomokban, ha érzékeljük, ha tudatában vagyunk ennek.

is probably about you
christina aguilera weight loss fashion designer and U of M senior Kelly Ver Duin

Teen Fashion Editor’s favorites of Pete Wentz’s clothing line
christina aguilera weight lossHow To Discipline A Child

3 válasz: “Másodközlés”

  1. szkiny

    Az Uniós állampolgárok egy részének elvárásai és az elitek „ajánlatai” nem találnak.
    en ezzel egyetertek kedves reka. alapelvkent talan szolgaljon az, hogy az elmelet es anak gyakorlati kivitelezese mindig elter. a bovites ellen szavaztak az irek, a polgarok akik a vallukon hordjak a dontesek gazdasagi terheit. jogos dontes volt. ez lelassitja az EU integracios folyamatot vagy inkabb szabalyozza. szerintem inkabb szabalyozza.

  2. adaniel

    Minél messzebbi, áttételesebben érezhető dologról kell dönteni, annál kevesebben vesznek részt egy demokratikus szavazáson. Az Egyesült Államok szövetségi szintű választásain nem magasabb a részvétel, mint az európain. Az emberek nem szívesen bogarásznak őket közvetlenül nem érintő részletkérdésekben.

    Ami szerintem nagy baj, hogy ha a lisszaboni szerződés nem lép életbe, akkor nem lesz olyan elnöke az EU-nak, aki az amerikai elnökhöz hasonlóan megtestesíteni az Uniót, pedig ez szerintem jelentősen növelné az érdeklődést. Egy elnökre odafigyelni sokkal kisebb erőbefektetést igényel, mint 700-800 képviselőre vagy egy majdnem 30 tagú kormányra.

    http://antaldaniel.blogspot.com/2008/03/nyugat-eurpaiak-ers-eu-elnkt-szeretnnek.html

  3. frc

    Az EU mint fogalom ott van a mindennapokba, de az egyeduli dolog amit az emberek felfognak belole az az hogy most mar tobb orszagba utazhatnak vizum nelkul (mikozbe ott kell hagyniuk a fel uveg borvizuket a repuloteren, hogy “bent” otszoros aron vegyek vissza ugyanazt a palackot vagy szomjazzanak amig a repulo felszall) meg hogy tobb fatja termek van a boltokba, mikozbe a szomszed faluba levo meszarszek bebukott (bebuktattak) mert vagy nem teljesitette egy bizonyos EU normat (annak ellenere hogy az elmult 20 evbe senki se betegedett meg az ott keszitett termekektol) vagy egyszeruen nem tudott harcba szallni a genmodositott olcsosaggal amit innen meg onnan importaltak. Na, meg persze az arak novekedese, ami magatol ertetodoen minden ujonnan “jointolt” europai allamba bekovetkezett, mert fel kell zarkozni Europahoz. Ne csodalkozzunk hogy ilyen hatterrel az emberek egy resze kisse idegenkedve all az EU-hoz, hogy miert is jo ez nekem elsosorba? Hisz az EU zaratt be a sogorom meszarszekat. Na, most mondd meg, miert is jo nekem ez? Europa tul kozpontositani akarja magat (igen, majmolni akarja Eszak Amerikat, ahol egy Europanal joval nagyobb terulet uralasa egy par ember “markaba” osszpontosul (US, Canda, Mexico… gyakorlatilag US)) es ez talan rovid tavon szepen mutat, de hosszabb tavon az egyeduli dolog ami ennek az egyenes kovetkezmenye lesz az az, hogy egesz Europan atfog csapni egy uniformizalasi folyamat, nagy mammut cegek fogjak uralni a piacot, ugyanazokat a termekeket lehet majd megvasarolni mindenutt, az emberek tudasa melyrepulesbe kezd, hisz em csak hogy nincs szukseg ra, mert nincs mar meg az a mindennapi harc hisz minden ott a boltokba, tobbet lehet szorakozni, olcsosag lesz es kevesebbet kell maj dolgozni (igen … gyarlo az ember…) hanem nem is nagyon fogjak tamogatni a felsobb elemek a tul sokat tudo, tol sokat kerdezo egyenisegeket. Ezek a “tul sokat kerdezo” illetok ket valasztas ele fognak majd allni: vagy csatlakoznak a vezeto reteghez, beallvan a gepezetbe, vagy … nem tul szep jovokep. Es tudod mi a legszornyubb ebbe? Hogy az emberek valojaba meg lesznek gyozodve arrol, hogy egy csodalatos vilagba elnek.