Jót nevettem éjfélkor

Szombaton, éjfélkor, az RFI híreit hallgattam. Az egyik kb. úgy hangzott: az EU-s környezetvédelmi miniszterek találkozóján rájöttünk arra, eddig rosszul értelmeztük saját döntésünket. Eléggé késő volt, fáradt voltam, csak fél füllel hallgattam, úgyhogy meg voltam róla győződve valamit félre értettem. Ezért vasárnap délután szorgalmasan keresgélni kezdtem vajon hogyan is szólt a hír. Íme (idézem az RFI írott változatát, saját fordításban):
„Az informális találkozó lezárásakor a huszonhetek eltávolodtak a bioüzemanyagoktól, azt mondván, hogy azzal ellentétben, amit Brüsszel mond, semmilyen célt nem tűztek ki, ami ezek szállításban való felhasználását illeti. Mindazonáltal az Európai Bizottság célkitűzése egyértelmű: 10%-a a szállításban használt energiának bioüzemanyagokból kell származnia. A huszonhetek szerint viszont az energia az európai szállításban 10%-ban megújítható energiaforrásból kell származzon, többek között a bioüzemanyagokból, amelyek csak egy részét jelentik a megújítható energiaforrásoknak. De ez nem jelenti a politika megváltozását, egyszerűen egy hibás olvasatról van szó Jean-Louis Borloo, francia fenntartható fejlődés minisztere szerint „A tagállamok nem változtatták meg álláspontjukat, egyszerűen csak rájöttek arra, hogy az amibe beleegyeztek az 10% megújítható energiaforrások, és nem 10% bioüzemanyagok” magyarázta a miniszter a meglepődött újságíróknak. Ez a 180 fokos változás talán azoknak a kétségeknek köszönhető amelyeknek egyes tagállamok adtak hangot ezen az informális találkozón, azzal kapcsolatban, hogy a bioüzemanyagok valóban megoldást jelentenek-e az üvegházhatású gázak elleni küzdelemben. Ez az amit implicite Jean-Louis Borloo is elismert „az igazság az, hogy éveken keresztül az egyetlen megoldást a bioüzemanyagok jelentették, ezért beszélt mindenki csak róluk….”. Az Unió számára tehát a bioüzemanyagok már nem jelentik a csoda megoldást a felmelegedés elleni küzdelemben…bár ezek még ma is a járművek által használt fő megújítható energiaforrást nagy részét jelentik”.

the movie is surprisingly good
christina aguilera weight loss the Mind Changing Advantages of Positive Thinking

clothing in a 1920s
miranda lambert weight lossA taste of Project Runway hits Philadelphia with Red Carpet Design Competition

2 válasz: “Jót nevettem éjfélkor”

  1. Szocs Endre

    Ez hirtelen jott “retorikai fordulat” valoszinusitheto, egy politikai uzenetnek azzal a cellal, hogy megfekezzek az alapelelmiszerek arainak tovabbi novekedeset, vagy legalabb is lelessitsak azt.
    Az teny, hogy biouzemgyartas novekedese es terhoditasa hozza jarul az alapelemiszer arak felertekelodeseben. Ennek oka az, hogy az allamilag is tamogatott, szubvencionalt alternativ energiahordozok eloalitasa egyre nagyobb keresletet jelent az elemiszer piacokon, amely felfele hajtja az arakat. Igy hozza jarul a vilagszinten eszlelt magas inflacios szintekhey is, ami mar az Unioban is elerte a 4%-kot.
    Tehat ha a 27-ek miniszterei tesznek egy erre vonatkozo kijelentes, hogy a biouzemanyag nem is olyan fontos, es nem egyedi alternativa a koolajjal szemben annak pszihologiai hatasa elosegitheti a biouzemanyag gyartas megtorpanasat. Ha csokken a biouzemanyag gyartas szerpe, ezaltal keresleti oldalrol is csokken ezen szektor altal teremtett inflacios nyomas.
    Ez persze elmeleti szinten mukodhet is, ha minden egyes mas tenyezot kizarunk a gonolatmenetbol. Hat ha ossze jon nekik, ez majd megvalik…

  2. D. P. Istvan

    Szerintem nem a farok csovalja a kutyat !

    Tette-e fel valaki a kerdest, mikent lehet, hogy megno a biouzemanyag termeles miatt az elelmiszerek ara, de a tobbletkent mejeleno biouzemanyag nemhogy arcsokkenest, hanem arnovekedest okozott az olajpiacon.

    Mindent manipulaltak az OPEC-en kivuli erok.
    Szerintem Felborult egy energetikai kartell-megallapodas es ujat hoztak helyette, amit viszont mindenki nem fogadott el.
    Ebben benne van az olajlobby az atomlobby s a tobbi alternativ energiat eloallito kisebb halozat s nem lehet tudni, hogy az elrepitett malomko hol all meg.

    Itt a piac, hol a piac…