Utazás egy képzeletbeli Európában

Európát mondok és nem Európai Uniót, bár bizonyos szempontokból az EU-t mégis könnyebb meghatározni, mint Európát. Keletről Nyugatra haladok éppen. Brüsszelbe megyek Pesten, majd Párizson keresztül. Mielőtt elindultam volna elhatároztam fényképezni fogok, és képeken keresztül nézem meg mi mindenből áll össze Európa. Aztán a nagy elhatározás egyelőre zátonyra futott, mert kicsit röhejesnek tűnik Pesten fényképezni és Párizsban is már rég lejárt a fényképezések ideje számomra. Jól ismerem őket, otthon érzem magam bennük. De azért még próbálkozom.
Miközben délután már csak cél nélkül andalogtam Pest utcáin össze állt, mozaikszerű képekből, mit is jelent most számomra Európa:

egy jól meghatározható helyet, ahol élek és dolgozom – Kolozsvárt

széles értelemben vett családomat, akik közül kevesen élnek Kolozsváron

régi jó baráttal való beszélgetést Pesten, ahol a barátság, a közös érdeklődés a gazdaság iránt, az utazások mind összekötnek

nyár esti beszélgetést, Pesten, a háztetőn, ahol ketten éppen indulnak messze földre tanulni – Európába valahova

kávézást kollegákkal Budapesten, ahol a hasonló egyetemi problémáktól kezdve, előadás tartás mikéntjéig sok minden szóba kerül

beszélgetést, amelyben szóba kerül a szellemi, kulturális elit pozsgása utáni vágy, a helyek ahol ez jelen van – és ez a beszélgetés már nem magyarul zajlik

közös érdeklődés bizonyos dolgok iránt, közös referencia keretek, közös emlékek, közös vágyak, hasonló kétségek, útkeresések – egy ismerősi és barátok hálózata által átszőtt Európa
és elnézve volt diákjaim egy kis részét, számukra már ez a természetes

nyelvek keveredése, de úgy, hogy mindenki tudja milyen identitása, identitásai vannak – erdélyi magyar, magyarországi magyar, magyar, francia, közgazdás, nyelvész, nő, férfi, és még sorolhatnám – és mindenki jól érzi magát saját identitásában, identitásaiban és nem akarja a másikét megkérdőjelezni.

Hogy ezen kívül, ezek mellett, ezek körül még létezik számos Európa? Az biztos. Amint az is valószínűsíthető, hogy ha nem tudjuk az EU-t megfogalmazni, olyanná tenni ami után egyszerre lehet vágyakozni és elhinni, hogy megvalósítható, elérhető, működtethető, akkor már lassan bespájzolhatjuk a rosszabb időkre, a széteső Európára, való jókedvet, kedves emlékeket, erőforrások tömegét.

Atwood headed to Savannah
miranda lambert weight loss Global RFID Market Progressing to Post Significant Growth

To surprise many
rob kardashian weight lossThe Ultimate House Health club Fitness Equipment

Egy válasz: “Utazás egy képzeletbeli Európában”

  1. frc

    Europa egy tarka hely, rengeteg kulturaval, sokfele nyelvvel, millionyi helyi rigolyaval es sok sok kis feszultseggel, melyek mind hozzajarulnak ahhoz hogy ez a hely olyan legyen mint amilyen, ahogy megszoktuk es ahogy szeretjuk. Neha lassu, neha burokratikus, nagyon nyitott es ugyanakkor nagyon zart, meg mindig vezekelven a mult buneit, de ugyanakkor eros lepesekkel menetelven a jovo fele, tart karokat nyujtva a szenvedok fele, de megis szenvedest okozvan sajat nepenek. Europa hihetetlen dolgokat ert el uniformizalvan a monetaris piacat (Euro) eltorolven a hatarokat, es neha eroltetven bizonyos egyenesitest, epp ezert millionyi koszonet Irorszagnak. Hisz mi lett volna a kovetkezo lepes? RFID?
    En szeretek Europaba elni, hisz mi lehet jobb, mint egy egeszseges reggeli a Gorog szigeteken, olivaolajjal es kecskesajttal, tizoraira egy kis nyalanksag egy becsi cukraszdabol, ebedre termeszetesen Parizsba megyunk, majd egy kis csevely Windsorba, a kotelezo otorai teaval egybekotve, vacsorara pedig norveg lazac, hol mashol mint Osloba. Remelem Europa nem akarja ezt elvenni tolunk, felajanlvan helyette egy univerzalis pepet, melyet barmely europai aruhaz polcarol le tudok emelni barmely europai varosba. Hisz az mar nem lenne Europa.