Párizs arcai

Úgy gondolom, minden városnak rengetek arca van, attól függően kivel, mikor, miért, hogyan látogatjuk meg. Párizs más volt pénteken, más volt szombaton, más volt vasárnap. Miután sikeresen átverekedtem magam a fapados reptérről a szállásig, elsétáltam megnézni Ady Gare de l’Est-jét. Péntek délután ilyen volt:

Tovább menve bekeveredtem egy utcába, ahol az tűnt fel csak férfiak vannak, nem látni semerre sem nőket. Feketék és barnák voltak, franciául és más nyelveken beszéltek. Ha a pillantások égettek volna, akkor sistergett volna az eső víz rajtam. Ezzel az utcával párhuzamosan már nők és férfiak, színesek és fehérek, franciák és nem franciák ballagtak vegyesen. A két utat egy sikátor kötötte össze, és ugyanez választotta el. Kérdések sora jutott eszembe, amelyek megválaszolása nem könnyű, de most már lassan időnk sincs rajta sokáig filozofálni. Ilyenek például:
* mennyire identitás képző még a nyelv?
* a vallás, a más országból hozott hagyományok mennyire írják felül a nyelvvel átjött kulturális elemeket? Azaz a francia, holland, német, román, magyar nyelv használata, az azokkal átjött emberi jogok mennyire győzik le a nők alárendeltségét, amelynek néha vallás, néha hagyomány, néha más tényezők az okai. Azaz, mikor látok ebben az utcában nőket is üldögélni és beszélgetni a férfiak mellett?
* de az emberi jogokhoz fűződik egy másik kérdés is. A tavaly nyáron Bécsben álltunk többen is egy női WC előtt. A sorban többek között egy muzulmán nő is volt. Egy tíz perces álldogálás után csatlakozott hozzá még néhány felnőtt nő, és néhány kislány. Vajon miért nem mertek rájuk szólni a többiek? Nem hiszem, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása azt mondaná, hogy engedj be a sorba mindenkit aki eléd akar állni… Többen azt suttogták, nem szólhatunk rájuk, hiszen akkor idegengyűlölőnek számítunk majd.

Párizs a Pompidou is:

Párizsban a szabadság ezt is jelenti:

És Párizs, meg a francia vasút jelenti az is, hogy reggelizni Párizsban, Louvret nézni délben és délután megállapítani azért Brüsszel is változik, lehetséges. Átépítették a metró aluljárót Brüsszelben:

Ezzel a vakáció nekem véget ért, megérkeztem Brüsszelbe:

Nem hiszem, hogy szabad odajutnunk, hogy azért féljünk megszólalni nehogy politikailag inkorrekt dolgokat mondjunk, nehogy véletlenül a mi kultúránkban helyén való szavakkal másokat sértsünk meg. A másság elfogadása nemcsak azt jelenti, nekem el kell fogadnom a másikat, hanem a másiknak is engemet. Tudom, a mértéket nagyon nehéz megtalálni. Tudom, néha vékony fonalon egyensúlyozik az ember. Tudom, könnyebb úgy tenni ezek a kérdések nem léteznek. De hiszem, a lehajtott fej, a félelem, az önmagunk kultúrájának megtagadása, a valós kommunikáció hiánya és az ezekből fakadó frusztráltság sem a mi, sem a körülöttünk lévők, de gyermekeink életét sem teszi élhetőbbé.

bust and hips
quick weight loss Coach Is Not Fashionable Enough For Your Portfolio

if you like this sorta thing
weight loss tipsCallaway ROSEBELLA SLEEVELESS MOCK WITH PAISLEY INSETS

Egy válasz: “Párizs arcai”

  1. frc

    Lehet hogy a velemenyem nem egyezik a tieddel, de eddigi tapasztalataim alapjan az emberek nagy resze magasrol tesz a politikai korrektsegre, foleg amikor arrol van szo hogy valaki beall eleje a sorba. Sokkal inkabb azok a gondolatok fognak felmerulni benne, hogy mi fog tortenni ha szolok neki, hogy egyaltalan beszelunk-e egy kozos nyelvet, hogy nem-e egy nevrotikus idegbaj allt be elem, aki kirant egy koromreszelot a taskajabol es belemvagja (igen, egy vad vilagba elunk). Sokkal inkabb ezek a gondolatok melyek keresztulcikaznak az ember agyan, nem az hogy nehogy veletlenul megsertsen valakit. Akibe csak annyi politikai korrektseg (meg kultura) van hogy beall eled a sorba arrol sokkal konnyebben feltelez(het)ed hogy inkabb elkezd kiabalni veled vagy hozzadvag egy ket nem keresett dolgot es sokkal nagyobb a valoszinusege hogy egyszeruen hallgatni fogsz es uvegszemmel atnezel rajta. Hope my answer is not so disappointing :(