Megvan a külkereskedelmi miniszter

A múlt héten, amikor egyik reggel mentem be az Európai Parlamentbe a Luxembourg téren, a Parlament épülete előtt, egy sátorra lettem figyelmes. A sátorban pedig éppen hangosan csengett egy régi módi telefon, a rögzítő pedig azt mondta: az EU nem kapcsolható, de ha akarja hagyjon üzenet majd átadjuk valakinek. Azoknak, akik „Unióban” utaznak, vagy tanultak róla, ismerős a történet, bár az eredetiben az amerikaik szeretnének az Unió elnökével beszélni, csak éppen nem tudják kit hívjanak fel. Hát örömmel jelentem megtaláltam. Igaz nem az elnököt, vagy a külügyminisztert, „csak” a külkereskedelmi minisztert, de megvan, megvan :-)

Ma bent voltam az INTA (külkereskedelmi) bizottság rendkívüli ülésén, ahol a külkereskedelmi kérdésekért felelős biztos, az EU főtárgyalója a WTO-ban, az illetékes bizottságnak számolt be a Dohai forduló tárgyalásairól. Mintha csak egy államban, az illetékes minisztert láttuk volna egy parlamenti beszámolón. És az az igazság, ezt most nem mind dicséretet írom, nem éppen a megelégedettség érzése töltött el mikor láttam. Ez egy politikus, jutott eszembe, amikor hallgattam. Ez nem az a szigorú, szakértő, akiknek a tankönyvek szerint a biztosokat elképzelhetnénk. És ha belegondolunk nem is igazán lehet az.

Az INTA-ban a helyzet érdekes volt, képzeljétek el, adva van:
-egy EU Bizottság, amelyik talán az összes eddigi bizottság közül a lehető leginkább ideológiai alapon volt kinevezve, megszavazva
-egy nagyon bonyolult nemzetközi kereskedelmi tárgyalás, ahol az egyik kulcs szereplő az USA éppen választási kampányban van egy jó ideje, s mire az véget ér, az Unióban lesznek választások
-egy WTO elnök, Pascal Lamy, aki többek között, az Unió volt kereskedelmi minisztere (és határozottan a jók közé tartozott), Delors (talán az utolsó igazán meghatározó főbiztos) volt tanácsadója, és folytathatnánk
-részben ellentétes tagállami érdekek
-s egy külkereskedelemért felelős biztos, aki a folyó tárgyalások közepette, nyílt ülésen, sajtóval, minden arra sétálóval megfűszerezetten, akar beszámolni a parlamentnek.

Mindez ugye oda vezetett, hogy a mondanivalóját akár egy sajtótájékoztatón is elmondhatta volna, hiszen nem mondhatott mást a bizottsági ülésen sem, mint amit egy sajtótájékoztatón.

De mindezen túl szükségesek ezek a beszámolók. Az Uniónak, az intézményeknek, a biztosoknak, az alkalmazottaknak, meg kell találniuk az „Unió ritmusát”. Hiszen ez már nem egy állam, nem egy birodalom, nem egy föderáció. Neve még nincs, a mechanizmusai hasonlóak, de mégis kicsit másak, mint egy állam mechanizmusa. A biztos, akit politikailag és ideológiai alapon neveztek ki, érzi, hogy ő nem miniszter, nem egy államtól, hanem többtől függ, de ugyanakkor nem támaszkodhat automatikusan a parlamentre sem, nem egyértelműen a szigorú szakértő, de nem is egyértelműen a politikus.

there is very little talking
rob kardashian weight loss ropostale Management Discusses Q1 2013 Results

the perfect dancing houses as for walking
christina aguilera weight lossBeach Wedding Favors for This Special Occasion

3 válasz: “Megvan a külkereskedelmi miniszter”

  1. Sonnevend Gergely

    Vajha nem találkoznék nyelvhelyességi hibákkal (szórend, a határozatlan névelő használata, központozás) ebben az érdekes bejegyzésben.

  2. Réka

    Igazad van. Jobban vigyázom ezentúl.

  3. Szalay Istvan

    Sok sok sikert Reka!!!!!!!