Első nekifutásra

Azok, akik projektekkel, stratégiákkal is foglalkozunk, értékelni is szoktunk. Most már lassacskán lejárt a gyakornoki időm, haza kell menni, átadni valamit abból, amit itt tanultam. De értékelni is kell. Lássuk, így első nekifutásra, mivel találkoztam ebben az öt hétben. Úgy jöttem ide, mind aki tanította az Uniós intézményeket, politikákat, látott már EU-s tárgyalásokat, minisztériumban is dolgozott, politikában is benne volt. Ezek csak azért fontosak, mert a kiinduló helyzetünk nagyban meghatározza mozgásterünket és majd értékelésünket is. Mindezek mellett megvolt a kialakult véleményem arról, hogy gyakorlatilag mit csinál az Európai Parlament, mekkora egy európai parlamenti képviselő, szerződésekből és parlamenti házszabályzatból származó mozgástere. Szóval mit is találtam itt?

1. néhány jó barátot. Nem most ismertem meg őket, de jó volt látni, megtapasztalni a barátságok nem ország függőek. A kilátás a lakásból pedig gyönyörű. Köszönöm.

2. néhány olyan szakértőt, asszisztenst, munkatársat, akivel jókat, hasznosakat lehetett beszélgetni az Unióról, jövőjéről, az erdélyi magyarság helyzetéről, az egyetemről.

3. néhány fura embert, akik szakmailag vitathatatlanul jók, de kissé lekezelők. Az itteni munkában, azoknál akik sikeresek akarnak lenni nem az számít, hogy mennyire kedvelem vagy nem az előttem állót, hanem az, hogy az adott ügyben tudunk vagy nem koalíciót kötni. Lehet, hogy nem szeretlek, de ha érdekeink egyeznek a fokhagyma szabályozása tekintetében, akkor megegyezünk, de a birsalma esetében már egymás ellen szavazunk.

4. a parlament, a parlament-bizottság-tanács hármas nagyon másképp működik, mint egy parlament-kormány-elnök hármas. Egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi fogalom rendszerünk képes jól visszaadni ezeknek a működését.

5. az idő fontossága. Az Uniós intézményrendszer egy olyan rendszer, amely nagyon leszabályozott, viszonylag lassan működik, hirtelen, a semmiből nem igazán lesznek sikerek.

6. a szakmaiság az egyik kulcs. A parlamentben is, de nemcsak, nem igazán azok a sikeresek akik klasszikus, egyszemélyes politikusok. Hanem azoknak van nagyobb esélye, akik értenek az elvállalt témákhoz, akiknek csapata van Brüsszelben, és itthon, akik mozgatni tudják a hálózatukat. Ennek megtanulásához pedig idő kell.

7. egy jó kérdést: hol is élnek azok, akik itt Brüsszelben dolgoznak? Az ahol laknak nem jelenti, hogy ott is élnek. Azok, akik már harminc éve csak a rendszerben dolgoznak, azok vajon tudják még, hogy milyen a valós világ? A bezárkózó elit, bürokrácia, eurokrácia – nevezzük, ahogy éppen tetszik – elveszíti az álmodás képességét, és azok megértését is akikért elvileg dolgoznak.

8. azt a lehetőséget, hogy az itteni tevékenységek befolyásolják az otthoni folyamatokat. De azt is, hogy otthoni, régen még belpolitikainak nevezett témákat, fel lehet hozni, Uniós belpolitikai szintre.

9. annak a meggyőződését, hogy nekünk erdélyi magyar közösségnek, de nemcsak, szükségünk van egy külpolitikai stratégiára.

within a in fashion as we speak
snooki weight loss with Australian It Girl Lara Bingle

and the strong momentum continues to point upward
rob kardashian weight lossGraham Chronofighter Oversize Diver Turbo Tech Deep Black Watches

Megjegyzések lezárva.