Érdekek és érzelmek

Pont egy hete vagyok itthon, Kolozsváron, s most kezdek kicsit feleszmélni. Öt hét után éppen egyetem kezdésre értem haza, megnyitók, gyűlések, előadások és szemináriumok követték viharos gyorsasággal egymást. A többi tennivalóról nem is beszélve… S mire magamhoz tértem, a gazdasági válság visszavitte a „külkereskedelmi minisztert” a Bizottságtól az angol kormányba. Akkor, amikor a Parlamentben járt, megkérdezték tőle, nem gondolja azt, hogy az amerikai elnökválasztási procedúra, megakadályozza azt, hogy még az idén aláírják a tárgyalásban lévő WTO szerződéseket. Az is felmerült, hogy egy új amerikai államfő sem oldja meg a helyzetet, hiszen kormány is kellene, a téma egy nehéz téma, ezt az eljövendő amerikai kereskedelmi miniszter lassan tudja átvenni, mire átveszi az EP ég választási lázban, esetleg új Bizottság lesz. A folyamatokat nézve, könnyen megtörténhetik, a gazdasági-pénzügyi válság, ha nem is okafogyottá teszi, de háttérbe szorítja a WTO-s tárgyalásokat, megegyezéseket.

Amióta hazajöttem foglalkoztat, az amit jobban még nem tudok megfogalmazni, mint az érdekek követése, a személyes szimpátiák figyelembe nem vételével. Az egyik következtetésem a Parlamentben eltöltött idő után a következő lett: aki igazán sikeres akar lenni az EP-s munkában túl kell lépjen a szeretem nem szeretem a tárgyalópartneremet állapoton. Azaz, ha egy angollal, franciával, némettel, hollanddal, szocialistával, néppártival, liberálissal együtt tudok működni egy adott témában, akkor nem számít a nemzetisége, vagy politikai hovatartozása. Ha az X ügy mindannyiunk érdeke, akkor együtt támogatjuk. Ami persze nem azt jelenti, hogy a következő vitában, egy másik kérdésben, nem megyünk ölre egymással. Ha a Parlamenten belüli folyamatokat nézzük ez legalább három dolgot jelent. Egyrészt, a képviselőnek kell legyen egy elképzelése arról, a választóinak melyek az érdekei. Másrészt, a nemzeti delegációban a munkamegosztás kulcsfontosságú lesz. Nem érthet mindenki mindenhez, ezért a megfelelő képviselőket kell kijelölni az egyes ügyek figyelemmel követésére. A kijelölt emberek pedig alaposan utána járva a témának, javaslatokat kell tegyenek a szavazás milyenségére. Módszertanilag, ez a két pont ugyanolyan mintha nemzeti parlamentekben lennénk. Harmadrészt, figyelemmel kell követni és részt kell venni a frakció munkájában, hiszen ezeket az érdekeket is be kell csatornázni majd a szavazás milyenségébe.

Visszatérve Mandelson eltávozására, talán visszahozhatnánk Pascal Lamyt, a WTO éléről. A jó szakemberekre igazán szükségünk van mostanság.

428 is affordable for most addicts and worthwhile to invest
christina aguilera weight loss New fashion knit spring tops at Cato for only

one of the most respected entertainers in his field
weight loss tipsLulu Opinion on Fashion Styles for Women 50 Plus

Egy válasz: “Érdekek és érzelmek”

  1. bakafütyürü

    Kedves Réka,
    erre a Pascal Lamy-ra gondolt?

    http://politique.eu.org/archives/2004/04/100.html

    A világ és benne Európa jobb, őszintébb “szakembereket” érdemel…

    “Pour atteindre la vérité, il faut une fois dans la vie se défaire de toutes les opinions qu’on a reçues, et reconstruire de nouveau tout le système de ses connaissances.” (René Descartes)