Lehet másképp?

„Van közöttünk vidéki és városi, professzor és szerelő, mérnök és bölcsész, nyakkendős és farmeres, autós és biciklis, bagós és nemdohányzó. Kormányból kiábrándult. Ellenzékből kiábrándult. A kiábrándultságból kiábrándult.” Kedves ismerősöm hívta fel a figyelmemet, egy mozgalomra, amely éppen párttá akar alakulni Magyarországon. Úgy hívják őket: Lehet más a politika. Az idézet egyik szóróanyagukról való. Enyhén szólva kissé kétkedően hallgattam a róluk szóló történeteket, a látványos figyelem felkeltő akcióik leírásait. Túlzottan naivnak tűntek, túlzottan reklámszagúnak tűntek. Ha pártot szeretnék most alapítani Magyarországon, akkor valószínű én is azt tenném, amit ők tesznek, a célcsoportom pedig az SZDSZ kiábrándult törzsszavazói és nemcsak, a FIDESZ és MSZP „szélén” mozgó szavazói és az MDF fiataljai lennének. Most valóban úgy néz ki talán van egy rés, van egy elvárás, van egy szükséglet, amit egy új párt ki tudna elégíteni.

Mivel azok közé tartozom, akik szorgalmasan el szokták olvasni a párt programokat, ezt is átböngésztem. Könnyű olvasni, hiszen a megoldandó probléma felvázolásával kezdik, majd a megoldást vázolják. Vannak benne program mondatok, van benne tartalom és sok szép színes kép is. Kicsit mintha katalógust látnánk.

Lássuk tehát az EU-s programmondataikat:

Egyedül nem megy. Olyan Európában akarunk élni, amely megóvja a szociális vívmányait, a globalizáció körülményei között is.

Nem vagy-vagy, hanem is. Olyan Európában akarunk élni, ahol a közösségek és a kúltúrák fontosabbak, mint az országhatárok.

Mi, Európaiak. Olyan Európában akarunk élni, ahol mindannyian hozzászólhatunk közös ügyeinkhez.

Európa holnap. Olyan Európában akarunk élni, ahol a környezet és az egészség védelme nem ismer határokat.

Lehet más a világ, igazságos, demokratikus, fenntartható világban akarunk élni.

Szép álmot rajzolnak a mondatok, ugye?

Érdekes a megoldásuk az Unió demokratikus deficitjére. Erősíteni akarják a Parlament szerepét, azzal, hogy kiterjesztik az együttdöntés eljárását, megnövelik az EP kezdeményezési jogát a jogalkotásban. Emellett, és ez az igazán érdekes, közös európai pártlistákon, egységes európai választójog alapján, európai választókörzetekben akarják az EP képviselőket megválasztani. A technikai megvalósítását most nem firtatom, mert ugye egy pártprogram nem erről szól.

A probléma szerintük az, hogy az EU „fejlődése során messze került polgáraitól átláthatatlanná vált és nehezen ellenőrizhetővé”. Erre kínálják megoldásként a Parlament és Bizottság megerősítését, bár eme utóbbinak mikéntjéről sokat nem szólnak. Végigolvasva a Demokratikus Európa alfejezetüket, az az érzésem, mintha egy európai embert akarnának építeni, hiszen a választási rendszeren túl Európai nyilvánosságot és médiahálózatot is szeretnének.

Azt nem fogalmazzák meg, mi is Európa, de a jövő Európájának elemeit megtalálhatjuk: szociális, szolidáris, multikulturális, demokratikus, európai emberre alapuló.

Egy programnak egy közös álmot is kell kínálnia. Ők most mutatnak egyet. Kissé reklám ízű, de profin elkészített. Az akivel én találkoztam láthatóan hitt is a megfogalmazott alapértékeikben, alapmondataikban. Vitatni sok helyen lehet a dokumentumaikat.

Tudatosan építkeznek. A kérdés „csak” az: ha bekerülnek a politikába, meg tudnak maradni olyannak, amilyennek a programukban felvázolják magukat? Valóban képesek mások lenni, mint a jelenlegi politikai osztály Magyarországon? Vagy bekerülve a mókuskerékbe, az őket is felőrli.

and the various selections on the left
snooki weight loss Brown Shoe Company Reports Net Sales Of

random way thoughts and feelings
snooki weight lossGraham Chronofighter Oversize Diver Turbo Tech Deep Black Watches

Egy válasz: “Lehet másképp?”

  1. siranno

    Lehetne igen..,de ahhoz más parlament kéne,lehetőleg az eddigiek nélkül !
    Én naivan azt gondolám,hogy a választások végén raktárba kerülnek a jelszavak,s mind a 386 képviselő az ország “szépüléséért” dolgozik..,de nem.Erkölcsükre egy József Attila verstöredék a tökéletes,kb. “…még nem született olyan disznó,amelyik elájult volna a moslékos vödör láttán..” Turkálnak is benne rendesen…
    Ha rajtam múlna,minden parlamentbe került párt -arányosan- miniszteri tárcát kapna.A nem “stratégiai” minisztériumok élén,bizonyítsák be,hogy alkalmasak lennének az ország vezetésére ! Ellenzékinek lenni,mindent ócsárolni,könnyű és kifizetődő..,DE TENNI JÓT ,AZ MÁR NEHÉZ !