Mentális térképek átírása

Tizenhárom éves voltam, amikor véget ért a hidegháború, amikor Romániában véget ért a kommunista időszak. Gyermekként két országban jártam: Magyarországon, ahonnan élményként, többek között az maradt meg, hogy egy olyan ország, ahol anyanyelvemen beszélnek, és egy olyan ország, ahol ételért nem kell sorban állni, nem jegyre adják a kaját. Keletnémetországban is jártam, onnan pedig a múzeumok, a II. világháborúban lebombázott város, a széles utcák, és a főtéren, a szökőkútban, hűsülő emberek maradtak meg. Ezeken túl nem mehettünk, nem adtak útlevelet, még Magyarországra sem mindig. Gyermekként mondták, de 90 után is megismételték: mindig csak Nyugat felé kell menni. S valahogy azok az országok akik velünk egy tömbben voltak, valahogy ezek a mentális térképemen sosem jelentek meg mind Nyugati országok. Kíváncsinak kíváncsi voltam persze, hogy milyenek a lengyel középkori városok, hogy milyen Prága, ma meg a messzi Lettország, de mikor annak idején elindultam világot nézni, a „régi Nyugat” felé mentem, amely mindig közelebbnek tünt Kolozsvárhoz, mind Lengyelország, vagy Csehország.
Az tavaly Karácsonykor másképp történt ez, elindultunk Prágába. Csehországot ismertem a nemzeti mozgalmak történetén keresztül, Magyarország, Erdély, a XIX-XX. század történetén keresztül, a Kelet-Közép Európa, Kelet Európa-Nyugat Európa vitán keresztül. Szóval, ha jól belegondolok nem kellett volna annyira meglepődjek azon amit láttam. Először azt hittem Pestet látom, aztán azt hittem a mesebeli Közép-Európában, aztán már nem kategorizáltam Prágát. Ámbátor nekik is van kürtőskalácsuk, bár meg kell mondjam nem közelíti meg a Kolozsváron kapható ízét.

A városban rengeteg torony van:


egy érdekes óra

hidak, mint Pesten

kanálisok, mint Hollandiában

vár

és őrség

A történelem érdekes módon jelenik meg Prágában:

Amikor ránéztem az alábbi szoborra, nem történelmi személyiség jutott az eszembe, hanem a Star Wars főgonosza, vagy a Stargate Anubisza.

A rég leomlott berlini fal két oldalán élőknek, talán nemcsak a másik tömbbel szemben kialakult képeket kellene „leomlasztani”, hanem az ugyanarról a tömbről kialakult mentális térképeket is dekonstruálni. Kíváncsi vagyok, vajon milyen lesz a cseh elnökség?

illuminating things due to clothing hair experts
quick weight loss creates jewelry for the film

retro panache configurations
snooki weight lossto Deliver Keynote at Fashion’s Biggest Trade Show

Egy válasz: “Mentális térképek átírása”

  1. Edina

    Vicces, h pont ma este írtam fel magamnak egy lap tetejére mint legközelebbi feldolgozandó “téma”, h Prága. :)