Az Unió elnöke

Megosztó személyiség, ezzel is szokták jellemezni Franciaország elnökét. Állampolgárok, szakértők, politikusok, politika iránt érdeklődők, mindannyian valahogy viszonyulnak a médiát kedvelő és felhasználó Sarkozyhez. A féléves elnökség elején, sokan féltek attól milyen is lesz a nemzetközi porondon hangsúlyosan megjelenő, otthon kissé szabadszájú elnök. A megosztó személyisége, szabadszájúsága ellenére, a francia elnök azt bizonyította be: az EU igenis megkerülhetetlen szereplőként léphet fel a nemzetközi porondon; a belső problémák megoldása felé is el lehet mozdulni; meg lehet az Uniót jeleníteni. Ebben segített a gazdasági válság is. Kudarcok is voltak, mint például a mediterrán unió, a német-francia rosszul működő motor, Kína. De szép számmal voltak sikerek is, mint például a bevándorlás politika, védelmi politika, energia és klíma kérdések, mezőgazdasági politika.

A Tanács elnökeként, az első Parlamentben elmondott beszédében, Sarkozy a következő feladatokat jelölte ki:
1. Az ír nem után kialakult helyzet tisztázása, pontosabban szólva annak a tisztázása, hogy a Lisszaboni, vagy Nizzai szerződés szerint zajlanak majd az EP választások. Ez sikerült.
2. Új tagokat csak akkor vállalni, ha új intézmények is vannak.
3. Megmutatni a lakosságnak, hogy Európa megvédi őket. Ide sorolta az energia és klíma csomagot, amelyben a múlt héten jutottak döntésre; bevándorlás politika – ebben is döntés született; európai védelem; közös agrárpolitika – itt is történtek előrelépések.
4. A Bizottság által előkészített szociális direktíva csomag.
5. Az Alzheimer kór kérdésének felvetése európai szinten. Megtörtént.
6. Kultúra és sport kérdésének európai szinten való felvetése.
7. Vita megjelenése az Európai közéletben, európai kérdésekről (intézmények között is). A francia elnökség alatt több mint 100 konferenciát és találkozót szerveztek.

Európa a mindennapjainkat jelenti, fejezte be sajtótájékoztatóját az Unió elnöke, december 12-én. Talán, talán tapinthatóbbá vált ez másoknak is….

Special thanks to Ebony Grimsley with Above Productions and Lacey B
snooki weight loss Wedding dresses and China’s Cheongsam

A manicurist has many talents
weight loss tipsPacific Sunwear Looks Attractive at its Current Valuation PSUN

6 válasz: “Az Unió elnöke”

  1. az Unió TANÁCSÁNAK az elnöke

    Az EU-nak nics elnöke, a Min. Tanácsának (rövidítve:Tanács) van.

  2. Réka

    Ha jogi szempontból nézzük a dolgokat, akkor a Tanácsnak van elnöke: “A tagállamok a Tanácsban az elnökséget hat hónapos időtartamon át, felváltva töltik be a Tanács által egyhangúlag meghatározott sorrendben” (203 cikk, 2 bekezdés). De abban a perspektívában, amikor többnek látjuk az Uniót, mint egyszerűen csak egy halom intézéménynek, amiben valakik valamit dolgoznak, de nem igazán tudjuk mit, szóval ha ennél többet látunk, vagy szeretnénk látni, akkor a Tanács elnöke megfelelne az Unió elnökének.

  3. arnulf

    Latszik hogy nem jogot vegeztel :)
    Nem, az Unionak nincs elnoke barhogy is szeretnel ennel tobbet latni.

  4. Réka

    Nem, nem jogot végeztem, de talán nem oly nagy baj:-) Jogi szempontból persze, hogy nincs elnöke az Uniónak, a fentebbi idézetem is arról, szólt a Tanácsnak van. De én mint magánember, vagy magánasszony tekinthetem úgy, hogy az Uniónak kellene egy más felépítés, ami nagyobb legitimitást biztosítson, és kellene egy elnök. Vagy nem kéne?

  5. arnulf

    Enszerintem az Eu alkotmany vagy legalabb annak felhigitott valtozata, a Liszaboni szerzodes mindenkeppen jot tenne az Eu-nak.

  6. csl

    Jaja, van ez így szegény EU-val :)
    Pl. az EU-s jogban mit is jelent, hogy “EK rendelet”? Vagy mi a Curia neve hivatalosan?
    Olyan állat, hogy EU, nincs ess…
    Mi meg jól beleléptünk :)