Vereség, nyereség vagy mindkettő?

Kampány, választások, eredményhirdetés után megfogadtam magamban, hogy nem írok erről a témáról mostanság. Majd csak elemzést, majd csak nyugodtan, majd csak letisztultan. Sokat mocorogtak bennem címek, mint például vereséggel felérő győzelem vagy kudarcként megért győzelem, vagy győztünk csak éppen a mandátum úszott el.

Tegnap mégis elmentem moderálni egy kerekasztalt a választások eredményeiről. Moderálni kényelmes pozíció, hisz az embernek nem kell a témában véleményt nyilvánítania, de ha vannak kérdései, akkor bátran felteheti. A beszélgetés, illetve az elmúlt két hónap, felvetett egy „nagy” kérdést. Aszerint értékeljük projektünk sikerét vagy kudarcát, hogy megnézzük mi volt a célunk, s ha elértük célunkat, akkor sikeresek voltunk, ha nem akkor vesztesek. Csakhogy, a jelenlegi választási rendszer alapján simán lehetünk úgy nyertesek, hogy a saját céljaink szerint vesztesek vagyunk, vagy vesztesek úgy, hogy saját céljaink szerint nyertesek leszünk.

Rögvest beugrott a környezetvédelem kérdése, a Kyotoi szerződés, amit többek között az USA nem ratifikált. Az EU viszont saját rendszert hozott létre a szerződés céljainak elérésére. Sokan felteszik a kérdést, hogy abban az esetben ha az Unió teljesíti céljait, azaz ebben a kérdésben győztes lesz, mit ér majd tulajdonképpen a győzelme, ha az Egyesült Államok, valamint más, jelentős környezetszennyező államok nem cselekszenek hasonlóképpen. Kik lesznek a győztesek, és kik lesznek a vesztesek?

sprint gear model going over to qvc
snooki weight loss holiday shopping event in Dupont Circle

Ask People That Know Get AdvicePlan
weight loss tipsWhat Girls Should Carry in Their Purses at School

Megjegyzések lezárva.