S a kampány elkezdődött…

Igaz csak Kolozsváron, igaz csak a polgármesteri székért. Bár már azoknak, akik komolyan EP választásokban gondolkoznak, lassan neki kellene fogni, témákat gyártani, kampány stratégiát, jelölteket keresni, stb. Többen is barátságosan piszkálgattak, hogy hát túl sok fénykép van a blogomon, nem írok oly nagy témákról mind strukturális alapok, mezőgazdasági politika, no meg a választások Réka, a választások.

Elfilozofálgattam kicsit, vajon ha tőlem függne, akkor miről is beszélnénk EP választási kampány előtt és közben. Íme néhány fontosnak ítélt téma:
1. Meg kellene mutatni az Európaiaknak Európát.
2. Meghatároznánk egy EU jövőképet.
3. Elmondanánk mitől jó európainak lenni, mit tehet értünk Európa és mit tehetünk mi Európáért.
4. Bevándorlók és beilleszkedés.
5. Gazdasági válságban EU szerepe.
6. Melyik uniós politikára milyen hangsúlyt kell fektetni.
7. Hogyan tudjuk segíteni az Uniós vállalkozások fejlődését úgy, hogy ezek európai munkahelyeket és Európában elköltött pénzeket generáljanak.
8. Mi legyen a közös mezőgazdasági politika sorsa.
9. Nyugdíjrendszerek fenntarthatósága.

Nem is folytatom tovább. Az biztos, egy választási kampányt fel lehet arra is használni, hogy végre hangsúlyosan az Unióról beszéljünk. Persze én is tudom, EP kampányok témái hangsúlyosan belpolitikai témák szoktak lenni. Meg is van ennek a negatív eredménye….

where part of the former defense shield was fashioned into a catwalk
rob kardashian weight loss Watch Top Shot Season 2 Episode 1

Cutouts The multi strap
weight loss tipsThe somic G927 Gaming Headset review

2 válasz: “S a kampány elkezdődött…”

  1. kerdezdmegitt.hu

    Gazdasági és társadalmi kérdésekben ajánlhatom a http://www.kerdezdmegitt.hu oldalt? Osszátok meg a nézeteiteket másokkal is.

  2. Grrr

    Kedves Réka,

    A 2. pont szinte lehetetlen; csak politikusi szlogenek szintjén létező gondolat. De mit is lehetne mondani egy ennyire heterogén közösségben? A feltörekvő Románia európai jövőképe ugyanaz, mint a megállapodott Belgiumé? A liberális dánoké, mint a konzervatív katolikus lengyeleké?

    Az európai szintű érdekvédelmi szervezetek amúgy konkrét szakpolitikák kapcsán (mint pl. az iparpolitika) is ilyen jövőképet hiányolnak, és még ott sem képes a Bizottság ilyesmi kialakítására.

    4. pont: ez a kérdés ugyebár egyfelől kényes, az EU-nak korlátozottak a jogosítványai és ilyen viták bármikor átcsúszhatnak a nemzeti hatáskörű témákra, másrészt itt megintcsak nagyon nehezen hangolható össze a sok nemzeti érdek és érzület.

    A 7. pont a WTO és bilaterális kereskedelmi megállapodások miatt kényes. A protekcionizmus nem nagyon kedvező Európának – a nyersanyagokat, energiát mindenképpen meg kell vennie, és ha kölcsönös kereskedelmi háborúkba bocsátkozik Ázsiával, akkor ők a védővámok védelmében kiépítik maguknak azt a K+F és fejlett termelői kapacitást, amivel már később is versenyképesek lehetnek. Érdemes tanulmányozni e téren pl. a (kereskedelmet nehezítő) amerikai ITAR-rezsim hatását az amerikai űrkutatási iparra. Mivel fáradságosabb lett beszerezni alkatrészeket és modulokat Amerikából, az európai (Franciaország) és ázsiai államok életképes kereskedelmi célú űripart hoztak létre és kiszorították az amerikai beszállítókat a piacról.

    8. Azt hiszem, az újonnan csatlakozott államok nem a legprogresszívebb nézeteket képviselik ezen a téren. Csak minél több pénzt kapjanak a szavazóik…