Az EU és az amerikai választások

Körülöttem sokan amerikai választási lázban égnek, egyesek azért mert arra jártak és esküsznek az amerikai demokrácia nagyszerűségére, mások azért mert jó kampánytechnikákat lehet tanulni tőlük, mások mert jó a jelöltek közötti vita, megint mások mert jól lehet ilyenkor amerikaiul tanulni.

Be kell vallanom még akkor is, ha ez politikailag, vagy társadalmilag, vagy csak amúgy nem korrekt, hogy önmagában az amerikai előválasztások, választások engem nem hoznak lázba. De tekintetbe véve, hogy nemrégiben megkérdeztek milyen hatással járnak az amerikai elnökválasztások az Unióra, nekiültem és olvasgattam szorgalmasan amerikai, angol, francia, magyar sajtót.

Miért is kellene érdekeljen engem Kolozsvár utcáin járó, és az amerikai demokráciára nem esküdöző emberként, ki az amerikai elnök. A válasz tulajdonképpen végtelenül egyszerű. Az USA tetszik nem teszik, egyike azon országoknak amelyek alapvetően hatással vannak a világ menetére. És áttételeken keresztül, de a világ menete rám is hat. Ha arra gondolunk, hogy az egyre inkább recessziónak kinéző amerikai gazdasági helyzet, hat az európai piacokra is, és az hat a romániai piacra is, akár a romániai hitel feltételekre is, hát nagyon nem mindegy, hogy az aki a következő amerikai elnök lesz, illetve a következő amerikai elnök csapata, hogyan tudja kezelni a gazdasági helyzetet.

Az európai sajtó kedvence úgy néz ki elég egyértelműen Barack Hussein Obama. Csak azt nem kellene elfelejteni, hogy az amerikai elnök alapvetően az USA érdekeit fogja szem előtt tartani, és bármennyire szeretjük vagy nem aszerint is fog cselekedni.

Érdekes mit gondol a Le Monde egyik cikk írója Ignacio Ramonet, aki szerint minden hozzávaló megvan egy hosszantartó világgazdasági krízishez és a krízis kimenete „attól függ, hogy mennyire képesek az ázsiai gazdaságok felváltani az amerikai motort. Akkor pedig a Nyugat hanyatlásának egy újabb jelét látnánk, amely előrejelzi a világ-gazdaság központjának elmozdulását az Egyesült Államokból Kínába. Ilyenként a krízis egy modell végét jelentené”.

Szóval tulajdonképpen szurkolhatunk az amerikaiaknak, válasszanak egy olyan elnököt, aki sikerrel tudja a jövendő krízist kezelni.

like this sandwich shop worker
miranda lambert weight loss MAX Energi may be a best choice for a plug

process a bride’s bouquet typically really adults
snooki weight lossAnastacia becomes latest frontrunner candidate to become

Egy válasz: “Az EU és az amerikai választások”

  1. Antal Dániel

    Magyarországon is divatos lett az amerikai előválasztásokat követni, és szerintem ez egy jó dolog. Az EU legfontosabb világpolitikai és katonai szövetségese az USA, és az európai polgárok számára nagyon nagy jelentősége van annak, hogy az USA hogyan politizál, illetve, hogy ez a szövetség erősít, vagy gyengít bennünket. Az USA messze a legfontosabb gazdasági partnerünk is.

    A Ramonet-vélemény nagyon lírai, de szerintem az ilyen értékelésekbe nem szabad beletörődni. Kína elsősorban Európa rovására szerez gazdasági és politikai pozíciókat. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ezzel akárcsak középtávon is jól járnánk, vagyis Amerikának az elveszített politikai és gazdasági erejének a visszaszerzése szerintem európai érdek is.

    Úgy látom, hogy a republikánus oldalon egy Európa számára kedvező közel végeredmény született, és a demokrata oldalon is jó jelöltek maradtak versenyben, vagyis Európa egy tudatosabb, figyelmesebb Amerika-politikával jövőre sokat nyerhet. Ilyen szempontból nagyon jó, ha az európai média figyelmének középpontjába kerül az amerikai választás, még akkor is, ha sajnos ez egy nagyon sekélyes figyelem, és Európának sokkal kevesebb USA szakértője van, mint ahány amerikai EU szakértő van a túloldalon.

    Az első előválasztás hétvégéjén összeszedegettem az FP-ről a tíz jelölt külpolitikai programját: http://danielantal.blogspot.com/2008/01/us-elections-from-hungary.html alul megtalálható Obama programja is (Renewing American Leadership). Mondjuk Európát és NATO-t éppen Kína viszonyában emlegeti a 4-5 lap között, de nem vagyunk a középpontban.

    Szóval nem rossz, ha a jövendő elnök tud krízist is kezelni, de szerintem nekünk a legfontosabb, hogy megbízható, és a világban a mainál nagyobb politikai tőkével rendelkező elnöke legyen az USA-nak.