Mi az, ami magától érthetődő?

Bár mostanában rengeteg órám van, nagyon elfáradok, de nagyon szeretek tanítani. Minden hétre jut legalább egy pozitív meglepetés, egy kérdés amit feltesz egy diák, egy bemutató ami jól sikerült, néhány érdeklődő szempár az előadáson. Kérdések, amelyek kényszerítenek, hogy néhány „magától érthetődő” dolgot érvekkel alátámasztva elmagyarázzak. Kérdések, amelyek nyomán elindulva, néha ismeretlen terepre tévedve, rengeteg új dologgal ismerkedem meg.

Az egyik ilyen „magától érthetődő” dologgal a múlt héten találkoztam, amikor arról beszéltünk, milyen volt az elmúlt öt évben a világkereskedelem, milyen országok milyen százalékban részesültek ebből, mit mondhatunk az energiahordozók kereskedelméről, és mit mondhatunk az EU energia függéséről. Ezek közepette került elő a kérdés: jó-jó de mitől annyira jelentős Oroszország? A kérdező pedig egyértelműen érveket várt, nem azt, hogy Putyin így meg úgy, nem azt, hogy nagy ország, nem azt, hogy volt egy hidegháború. Úgyhogy megnéztem néhány kereskedelmi adatot, ami válaszként elmondható. Ezek pedig a következők (2006-os Eurostat adatok):
-az EU importjának Oroszország 10,4%-át jelentette, míg az exportjának csak 6,3%-át
-az EU kereskedelmi mérlege hiánnyal rendelkezik Oroszország vonatkozásában, ha az összes terméket nézzük
-ha az élelmiszer termékeket, italokat és dohányt nézzük akkor EU kereskedelmi mérlege többlettel rendelkezik Oroszország viszonylatában
-ha viszont a nyersanyagokat nézzük, az EU kereskedelmi mérlege deficites volt Oroszországgal szemben.
-az igazán nagy deficittel az EU az ásványi fűtőanyag, kenőanyagok és kapcsolt anyagoknál rendelkezett Oroszország viszonylatában.

Természetesen ezek még nem elegendő érvek, a miért is jelentős Oroszország kérdésére. De már egy kezdet.

how to realize success that include ricky gunn
quick weight loss The 6 Most Embarrassing War Stories of All Time

The laws attack revealing clothing
rob kardashian weight lossInnovations in the Apparel Industry to Keep Up With the Competition

Megjegyzések lezárva.