Az EU „szétverése”

Amikor a múlt hét végén megütötte fülemet egy olasz párt tervezett tüntetése, rögtön az ugrott be: íme ez az ami „szétverheti” az EU-t. Nem maga a tüntetés, hanem a gazdasági válság által is felerősített nacionalizmus, gazdasági nacionalizmus, idegengyűlölet, bezárkózás.

Tegnapelőtt valami szöveget olvasva, azt láttam: „az 1929-es válság táptalajt jelentett a fasizmusnak”.

Tegnap kinyitottam egy újságot, amelyben az egyik cikk címe: A nacionalista befelé fordulás kísértése. Az El Pais-ban megjelent cikk szerzője a gazdasági válság kezelése kapcsán láthatóvá vált EU tagállamok közötti ellentétet tárgyalja, a régi és az új Európa közötti szembenállást. „Ahogyan a krízis keményebb lesz, Európa megadja magát a protekcionizmus kísértésének, ez pedig újabb feszültségeket okoz a régi és az új EU között. Az iraki háború körüli szembenállás már kettéosztotta Európát: a Nyugati országokra, akik nagyrészt ellenezték, és a Keleti országokra, akik George Bush téziseivel nagyrészt egyetértettek. Akkor, amikor alig zárultak le ezek a politikai sebek, a szembenállások újra megjelentek, ezúttal a gazdasági nacionalizmus kapcsán.”

Ma újra beleolvastam az EU történetébe, ahol Schumann mondata tűnt fel, aki annak idején azt mondta: Európát konkrét megvalósítások által lehet felépíteni, ezek pedig tényleges szolidaritásokat hoznak létre. Mintha a szolidarítás lenne ma a ritka porték…

executive vice president of product development for Kohl’s
weight loss tips How Much Does the Fashion Marketing Career Pay

These are just a plain ol’ stickers
weight loss tips12 Chuck Taylor knockoff review

2 válasz: “Az EU „szétverése””

  1. Dénes P. István

    A zeremdéeszben is a bizalmi válság az igazi gond. Nem felépítjük egymást, hanem le. Amíg a erd-magyar közösség nem tanulja meg a bizalomépítés alapjait, addig nem lesz európai közösség. Ide kapcsolódik a szolidaritás is…

  2. csl

    Szerintem is veszélyes, de bár ne lenne igazad. Pl. azzal nyugtatom magam, hogy az “egységes piac” jelentősebb előnyöket rejt továbbra is, mint a protekcionizmus. Ezt minden közgazdász tudja, ezért csinálták az EGK-t, stb. Azaz marhaság szétverni az EU-t, és a nyugati politika rendszerint nem preferálja a marhaságokat. (Ellenpélda: 1933…)
    Ami a szolidaritást illeti, sztem. az EU-ban annyi szolidaritás van, amennyit a tagállamok “megbótolnak”. Ha a keletiek nemcsak csórók, de hülyék is, akkor nincs szolidaritás. Ha a keletiek ügyesek, akkor meg van.
    (Ja, és ne feledjük, hogy az EK-nak nincs átdobva a külpol. és a hadügy, úgyhogy háborús és irakos analógiák nem érvényesek!)