Bürokraták?

Tegnapelőtt, egy olyan tanulmányt mutattak be a diákok, amelynek egyik végkövetkeztetése az volt: a francia elnökség sikere, láthatósága, jó kommunikációja, annak is köszönhető, hogy a francia bürokrácia hagyományosan jól, s most kifejezetten olajozottan működött.

A tegnap, a politikai marketing szakkollégiumunkra, sikerült meghívni, egy, az Európai Bizottságnál, dolgozó kedves ismerőst. Munkahelyére nézve, ő is egyike, a több mint 40.000 Bizottságnál dolgozó bürokratánál. Akik ott voltak megtapasztalhatták, nem talál abba az „image”-be, amely sokakban él a tisztviselőkről: aktatologatók, felesleges szabályokat számonkérők, nem az állampolgárokra figyelők. Az EU kommunikációjáról beszélgettünk. Arról, hogy vajon a bürokraták feladata-e az EU kommunikációja? A számos téma között, amely felmerült mint az Unió által létrehozott, és az állampolgárok számára pozitív „dolog” felmerült a béke kérdése is.

Az idén, ismét vissza tettem, az egyébként európai politikákról szóló kurzusomba az integráció történet nagy lépéseit, mert továbbra is úgy gondolom ahhoz, hogy megértsük a lényegét az Uniónak ismerni kell történelmét, ahhoz, hogy értékelni/érzékelni tudjuk mit is jelent vagy mit nem jelent tudnunk kell hogyan alakult ki. Azok a generációk akik most kerültek egyetemre, most harmadévesek, már a 90-es évek elejére sem emlékeznek, nemhogy a kommunizmus időszakára. Sajnos lassan már azok is egyre kevesebben vannak, akik nekik/nekünk a háborúról, a világháborúkról mesélhetnének. Ha viszont nem tudjuk miben álltak a háborúk, nem tudjuk mit jelentettek azok, hogyan tudjuk átérezni annak jelentőségét, hogy az integrációs folyamat, a Montánunió, EGK, EK, EU miatt is, több mint 60 éve nincs Európában háború?

not something necessarily brand new
rob kardashian weight loss Bratz Glide at the Ice This Winter

don’t you feel
christina aguilera weight lossCloth Diapering within of a Nutshell

6 válasz: “Bürokraták?”

  1. lexy

    “több mint 60 éve nincs Európában háború”
    És akkor a boszniai háború, horvátországi háború, szerbiai mészárlások stb. mik voltak? Vagy már Európa határa az Unió határa lett, a többiek ki vannak rekesztve a kontinensről? S arról se feledkezzünk meg, hogy az uniós tagországok katonai egységei tovább háborúznak most is Afganisztánban, Irakban stb.

  2. Dénes P. István

    Jó a felvetésed, de arról kell beszélni, hogy miért nincs háború.

    Azért mert az erőforrásokért való gyilkos verseny más formában zajlik.
    A tűzzel, fegyverrel vivott háborúról van szó, mert ugyebár nagy erővonalak mentén történő igazi harcz nem múlt el. Csak atalakult, meg volt már a III. és most zajlott(zajlik) a IV.ik. világháború- gondolkodjunk csak.

    Az Észak-Eurázsiai Birodalom (érts. Szovjetunió) átadja Közép-Európát a Nyugat-Európai birodalomnak. A híres porosz tábornok szerint az igazi stratégia az, amikor a háborúban egyetlen ágyú sem dördül el. A kínaiak azt mondják: politika = a háború folytatása más eszközökkel.

    A negyedik a dollár és eurózona mentén a világ ujrafelosztása.

    Na de tényleg igazad van, nincs az a háború amiről Te beszélsz. A nagyok eldöntötték, hogy a fogyasztásban van a bolt, tehát a fogyasztót nem szabad lelövetni. Most ez a trendi ideológia és ehhez elővettük a már 400 éve létező Európai Álmot s ezt futtatjuk. Reméljük így marad még egy darabig.

  3. csl

    Szerintem Rékának igaza van, hogy az EU-ban nincs háború. Az integráció előnye ebből a szempontból vitathatatlan.
    Ugyanakkor tényleges háborúkban valóban részt vesznek európai országok – de ez ugye mint tudjuk NEM közös politika, ezek a kérdések (hadügy, külügy) nincsenek átadva a Közösségeknek, hanem a tagállamok szuverinitását illetik. Tehát az EU-n kívüli európai háborúk és a tagállamok háborúzgatásai nem vesznek el semmit Réka állításának igazságértékéből.
    A kiindulóponthoz visszatérve viszont a bürokrácia fogalmának használatát vitatnám, amennyiben Fro-ban ezt úgy nevezik, hogy Állam. A bürokrácia és a fr. állam-eszmény nagyon két külön dolog. L’etat, c’est moi — milyen viccesen hangozna ez, ha a bürokráciára gondolna itt bárki :)

  4. Dénes P. István

    Kedvesek!
    …nem a farok csoválja a kutyát,
    amúgy tényleg Rékának van igaza, nics Háború,
    de nem azert, hanem azért…

    Értem én, hogy az én felvetésemmel, magának a blognak a
    kereteit feszegetem, de a lényeg a iii.ik-ban s a iv.ik-ben le vagyon írva, s
    nekünk erdélyieknek, csak kellene látnunk az erdőtől a fát.

    15.000 milliárd € a bolt amiről beszélünk, s ezért kellett az EU (forrás ECB).

  5. Réka

    Lexy: a nagyon pontos fogalmazás az lett volna, hogy az Európai Unióban nincs hatvan éve háború, vagy talán az, hogy Európában hatvan éve nincs az első és második világháborúhoz hasonló háború.
    Dénes P. István: nem hiszem, hogy le lehet mindent egyszerüsíteni arra, amit István sugalsz, hogy a pénz miatt nincs öldöklést is magába foglaló háború. Azt pedig, hogy az erőforrásokért verseny folyik, hogy hatalmi harcok vannak, hogy harc/verseny folyik az emberekért akiket sokan csak fogyasztókként látnak, vagy a kőolajért, vagy valami másért, nem hiszem, hogy sokan vitatnák.

  6. Dénes P. István

    Igaz, nem csak azért de elsősorban azért.

    Ne feledjük, hogy a pacifista “elemeket” üldözték, a Nagy Haború alatt is és a Második alatt is, holmi szélsőseges életképtelen, anarchista mozgalmaknak tekintették, mert akkor más volt a meanstream…