Gyűjtögetés

A kommunista időszakban gyűjtögettünk, papírt, üveget, gesztenyét, vasat, de lisztet, cukrot, tojást meg csomó minden mást. Az embernek voltak kincsei, egy átcsempészett könyv, maradék méz, egy-egy majdnem semmiből is elkészíthető tészta receptje. A múltkoriban jutott eszembe, megint gyűjtögetni kellene, csak most az EU tagságunk pozitív és negatív vonásait. A múlt hét óta többször is megpróbálkoztam, különféle ismerősöket kérdeztem meg erről a témáról. Volt aki hümmögött, volt aki azt mondta fogalmam sincs, volt aki elővakart néhány mondatkát a témában, de igaziból egyikünkből sem dőltek a szavak. Pedig egyikünk sem fél beszélni….
S hogy mit sikerült összegyűjteni. Hát:
•könnyebben utazunk, többet látunk
•euró
•kevésbé néznek le
•munkavállalás könnyebb külföldön
•plusz pénzforrások
•külső kényszerítő erő a modernizációra
•mentalitásváltás kényszere
•saját erőnk helyett az Uniótól várjuk a megoldásokat
•fapados repülőjáratok
•élelmiszer minőségének javulása
•nagy cégek romániai letelepedése
•nagyobb piac
•több lehetőség
Szóval ismét gyűjtögetek, mondatokat arról, hogy kinek mit jelent és mit hozott az Unió. Ha ismertek ilyeneket küldjétek….

AAPL and the second coming of Microsoft NASDAQ
weight loss tips answering service to prescreen sellers

or my LO’s need to label everything
weight loss tipsDeena Cortese walks the catwalk Photos

2 válasz: “Gyűjtögetés”

  1. csomh

    Az utolsó pont azt hiszem mindent összefoglal, a többi csak részletezi. És én is csak részleteket tudnék felsorolni.

    Az ok, amiért majd mindenkinek elakad a szava, az az, hogy még nem igazán tudtuk elképzelni, hogy EU polgárok vagyunk. A mentális térképünkre valahogy még nem került fel Brüsszel, Franciaország, Portugália. (Sok erdélyi magyarnak még Havasalföld és Moldva sem.) A szimbolumok már itt vannak (zászlók, rendszámtáblák), és valahol tudat alatt már munkálkodnak is, de ezek még csak külsőségek. A közbeszéd is EU-sodott. Már csak az utcaseprők kéne úgy gondolják, hogy ők az EU keleti határain seprik az utcákat :)

    A több lehetőség valóban adott, de csak akkor tudunk majd élni velük, ha bekerülnek a látóterünkbe, foglalkozunk velük, megéljük őket, élünk velük. És akkor majd többet tudunk mondani arról, miben is állnak ezek a lehetőségek.

  2. Richard

    EU szamomra a korlatlan lehetosegek nelkuli vilag. Igaz, lehet ez most kicsit eltulzottnak hangzik. De nezzuk vegig: eleg ha szemelyigazolvanyom van, felulok a vonatra, repulore, buszra, kompra, autora es oda utazom a 27 tagorszag (es meg egy par kis nem-EU tag) kozul ahova csak kivanok. meg par ev kerdese, es ott dolgozhatom ahol kivanok, ugyancsak a 27-bol valasztva. Most meg csak 15 orszagos az euro zona, de csak evek keerdese (elmeleti szinten) es egyetlen egy fizetoeszkozt fogunk hasznalni.
    Sosem felejtem el eletemben 2007 januar 11-t. Miert 11? Hat csak igy lett, ekkor leptem at eloszor a roman-magyar allamhatart “buletinnel” (azaz szemelyigazolvannyal) es oriasi meglepetesemre nemcsak, hogy eltunt a kerdessorozat: hova megy, hol alszik, mit esyik, mit csinal, miert, mennyi idore, mikor jon vissza, lassam a penzet, van-e maganal palinka, stb stb, hanem egyeszeruen rammosolyogtak es jo utat kivantak romanul is es magyarul is. Ki kepzelte volna el ezt jo par evvel ezelott?
    Valahol azt olvastam, hogy a romai birodalom ideje ota nem volt ilyen Europa tortenelmeben, hogy utazast igazolo dokumentum nelkul szeljuk at a kontinenst. Es ime ma ez megteheto, Botosani megye lekeletibb csucsketol Portugalia legdelibb pontjaig, a ciprusi gorog-torok hatartol Svedorszag leghidegebb pontjaig.
    Es ez csak a mozgasszabadsag.
    Es akkor hol van a szolasszabadsag, vallasszabadsag, a lakhely es munkahely szabad megvalasztasanak szabadsaga, az eletpartnerunk kivalasztasa, stb stb
    Szabadsag, sajat szemszogembol ez all a legelso helyen.
    Szabadsag.